Των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία

ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΗΧΩ – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

Η καρδιά τους παραμένει στην Ελλάδα, όσο καιρό και αν βρίσκονται μακρυά. Οι Έλληνες τις διασποράς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης αποτελούν ένα αναπόσπαστο και δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού.

Η Ελληνική ταυτότητα προβάλλεται στις παρελάσεις της 5ης λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, στα παιδάκια με τις παραδοσιακές φορεσιές που ανεμίζουν την Ελληνική σημαία, στα χρώματα και στα ονόματα! Στις ΗΠΑ υπάρχουν πόλεις με το όνομα Αθήνα σε 15 πολιτείες, Σπάρτη σε 11 πολιτείες, Ελένη σε 8, Τροία σε 22, Οδυσσέας (Ulises) σε 4. Υπάρχουν επίσης πόλεις με ονόματα όπως Αχιλλεύς, Αρκαδία, Άργος και Αργώ, Καλυψώ, Κόρινθος, Κρήτη, Δελφοί, Δίκη, Έρως, Άδης, Έκτωρ, Ηρακλής, Όμηρος (7 πολιτείες). 

Τα Ελληνικά ονόματα πόλεων στο εξωτερικό δείχνουν την επιρροή και τη δύναμη του Ελληνισμού της διασποράς. Παράλληλα επιβεβαιώνουν τη δύναμη της Ελληνικής κληρονομιάς που οικειοποιήθηκε η δυτική κουλτούρα από την Αναγέννηση και μετά.

Υπάρχει στο Μίσιγκαν μια πόλη με το όνομα Υψηλάντη (!), στο όνομα των αδελφών Δημητρίου και Αλέξανδρου Υψηλάντη, αυτών με την πλούσια δράση στην Ελληνική επανάσταση. Ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Κρίστοφερ Κόσμος σωστά επισημαίνει ότι οι Έλληνες της διασποράς είναι πολίτες του κόσμου και ότι, όπως οι αδελφοί Υψηλάντη, έτσι και αυτοί ενώ συμμετέχουν στα ζητήματα του κόσμου, οι καρδιές τους παραμένουν για πάντα Ελληνικές.

Τα αποτελέσματα της επανάστασης του 1821 είναι κατάκτηση όλου του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου. Υπάρχει σύνδεση με το κίνημα κατάργησης της δουλείας, την είσοδο των γυναικών στην πολιτική σκηνή, τη δημιουργία εθνικών κρατών και την υιοθέτηση δημοκρατικού πολιτεύματος. Η Ελληνική επανάσταση σχεδιάστηκε εν μέρει έξω από τα σημερινά σύνορα της πατρίδας μας και υποστηρίχτηκε από Έλληνες της διασποράς και Φιλέλληνες απ’ όλο τον κόσμο.

Ευθύμιος Βαζαίος