ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΩΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΗΧΩ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Η κυρίαρχη μορφή φροντίδας για παιδιά χωρίς οικογένεια στην Ελλάδα είναι η παραμονή τους σε ιδρύματα. Με τις σύγχρονες αντιλήψεις όμως, τα ιδρύματα, ή δομές, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για τη φροντίδα των ευάλωτων παιδιών. Παρόλα αυτά, αυτόν τον τρόπο έχουμε και έτσι θα πορευτούμε μέχρι να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και η κυριαρχούσα αντίληψη στην κοινωνία.

Τα παιδιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εν δυνάμει θύματα, αλλά ως φορείς δικαιωμάτων και κυρίως αξιοπρέπειας. Αυτό που χρειάζονται είναι ποιοτική, οικογενειακού τύπου φροντίδα και εξατομικευμένη προσέγγιση. Η αποϊδρυματοποίηση χρειάζεται όμως χρόνο και είναι προφανές ότι, παρότι οι δομές δεν είναι ο καλύτερος τρόπος, πρέπει, για μια μεταβατική περίοδο, να στηριχτούν.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει επιδείξει υπεύθυνο έργο και εκατοντάδες χορηγοί και χιλιάδες πολίτες στηρίζουν το έργο των δομών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι αποτρόπαιες συμπεριφορές κάποιων, που δυστυχώς είχαμε πιστέψει, να μας αποθαρρύνουν στο να εξακολουθήσουμε να απλώνουμε μια ομπρέλα προστασίας πάνω από τα ευάλωτα παιδιά.

Τα αλλεπάλληλα κύματα του προσφυγικού έφεραν μαζί τους και ανήλικους ναυαγούς πολέμων και ξεριζωμένων οικογενειακών δραμάτων. Τα ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες βίωσαν ακραίες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης και κινδυνεύουν να γίνουν θύματα κοκκοποίησης και διακίνησης με σκοπό την εκμετάλλευση. Οι δομές προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων του Ερυθρού Σταυρού είναι σωτήρια λύση.

Μια τέτοια δομή υπάρχει και στα Καλάβρυτα. Οι Καλαβρυτινοί, που έχουν χαραγμένο στο DNA τους τι σημαίνει για ένα παιδί να στερείται τους προστάτες του, αγκάλιασαν την τοπική δομή και την έχουν στελεχώσει με άξιους συμπατριώτες μας. Η σκέπη του Ερυθρού Σταυρού και η παρουσία συμπατριωτών σε νευραλγικές θέσεις παρέχουν τα εχέγγυα για συνετή και τίμια διαχείριση.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους Καλαβρυτινούς, να στηρίξουμε τη δομή των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκεται στα Καλάβρυτα. Πληροφορίες 26920 23827.

Ευθ. Βαζαίος