Η Ωραία Ελένη του ’21 !

e-vazaiosΑφήνοντας πίσω τη φετινή γιορτή της 25ης Μαρτίου και της 198ης επετείου από τον εθνικό ξεσηκωμό, οι εικόνες από τους λαμπρούς εορτασμούς παραχωρούν τη θέση τους σε σχέδια και δράσεις για τον μετά από δυο χρόνια σημαδιακό εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Οι προεπετειακές εκδηλώσεις έχουν ήδη αρχίσει με μεγάλους οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς να ετοιμάζονται πυρετωδώς. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ίδρυμα της Βουλής, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Εθνική Βιβλιοθήκη, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μουσείο Μπενάκη και άλλοι φορείς ετοιμάζουν τη δική τους προσέγγιση στην πιο σημαντική επέτειο της νεοελληνικής ιστορίας.

Η Αγία Λαύρα αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ή μήπως όχι; Η κήρυξη της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική δημόσια ιστορία, αποτελεί όμως ταυτόχρονα αντικείμενο ιστορικών και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων.

Πραγματικότητα ή θρύλος η ιστορία γύρω από τα επαναστατικά γεγονότα της Αγίας Λαύρας αγαπήθηκε από τους Έλληνες καθώς συνδέει την αρχή του επαναστατικού αγώνα με την ημέρα του Ευαγγελισμού, γι’ αυτό και απέκτησε σημαντική θέση στην επίσημη ελληνική εθνική αφήγηση και στο εθνικό υποσυνείδητο. Ας αφήσουμε όμως την επιχειρηματολογία στους ειδικούς.

Αισθανόμαστε την Αγία Λαύρα με την καρδιά μας, παρά με το μυαλό μας! Και αν είναι θρύλος, καλώς τον! άλλωστε σαν Έλληνες έχουμε αγαπήσει τους θρύλους. Ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για τα μάτια μιας γυναίκας, και σε όχι με την πεζή δικαιολογία της διασφάλισης εμπορικών δρόμων! Πρόκειται για εξήγηση απλή, ρομαντική, κατανοητή και εξαγνιστική που γεννά συναισθήματα θετικά. Κάτω από τον πλάτανο της μονής την 25η Μαρτίου μας κατακλύζουν επίσης υπέροχα συναισθήματα: υπερηφάνεια για τον αδάμαστο λαό μας και θαυμασμός για εκείνους που αποφάσισαν να αντιπαλέψουν υπέρτερες δυνάμεις με λιγοστά εφόδια και ένα τεράστιο απόθεμα ψυχής.

Μπαίνοντας η άνοιξη του 1821 εξελίχτηκαν στο Μωριά πολλά και σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την μετέπειτα πορεία μας σαν κράτος. Η περιοχή των Καλαβρύτων, εξαιτίας μιας ευτυχούς συγκυρίας γεωγραφικών, ιστορικών, θρησκευτικών, και κοινωνικών στοιχείων, διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην έναρξη και την μετέπειτα εξέλιξη της επανάστασης του 1821. Το νεαρό Ελληνικό κράτος όρισε την 25η Μαρτίου σαν την επίσημη ημέρα εορτασμού της Επανάστασης. Είναι η δική μας Ημέρα Ανεξαρτησίας που γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς σε όλη τη χώρα, και με ξεχωριστή λαμπρότητα στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Φέτος, τριήμερο με λαμπρό καιρό, η κοσμοπλημμύρα στην Αγία Λαύρα ήταν πρωτοφανής. Οι συγκεντρωμένοι αποζημιώθηκαν από μια εντυπωσιακή τελετή που σφραγίστηκε από την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των παληκαριών και παραδοσιακούς χορούς.  Και όμως στα δελτία ειδήσεων των καναλιών εθνικής εμβέλειας η κάλυψη της Αγίας Λαύρας ήταν ελάχιστη ή ανύπαρκτη. Τα μέσα περισσότερο ασχολήθηκαν με τα απαγορευμένα (;) άσματα που ακούστηκαν, παρά με τη μαζική συμμετοχή και τον ενθουσιασμό του κόσμου.

Σαν Αχαιοί και Καλαβρυτινοί έχουμε καθήκον να προστατέψουμε το θεσμό της Αγίας Λαύρας. Δεν μας ευνοούν ούτε η εμπλοκή σε διαμάχες περί πρωτείων, ούτε η εκφορά ακραίου λόγου. Η εμπλοκή σε καυγάδες περί πρωτείων μεταφέρει τη συζήτηση από το σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό και υποβαθμίζει το παλλαϊκό νόημα της Επανάστασης. Η Αγία Λαύρα απευθύνεται στα πατριωτικά αισθήματα του απλού πολίτη, χωρίς αποκλεισμούς. Τραγουδά ο Ρήγας «Βουλγάροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί, Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινή ορμή, για την ελευθερία, να ζώσωμεν σπαθί, πως είμαστ’ αντρειωμένοι, παντού να ξακουσθεί.» Ο διχαστικός λόγος είναι έξω από το πνεύμα της Αγίας Λαύρας!

Το 2021 δεν είναι μακριά και έχουν πολλά να γίνουν μέχρι τότε! Όραμα και σχεδιασμός απαιτείται και συνέχιση της καλής δουλειάς από το Δήμο και την Εκκλησία σε συνεργασία. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονα εργαλεία marketing, καθώς και μοντέρνους τρόπους επικοινωνίας για να προσεγγίσουμε ιδιαίτερα τους νέους. Η Αγία Λαύρα σαν εθνικό σύμβολο ελευθερίας και αγώνα, τα Καλάβρυτα σαν τόπος άρρητα συνδεδεμένος με την εθνική μας υπερηφάνεια και ανεξαρτησία πρέπει να προσελκύουν επισκέπτες προσκυνητές απ’ όλο τον κόσμο, όλες τις εποχές του έτους με αποκορύφωμα τους εορτασμούς του Μαρτίου. Φιλόδοξος στόχος˙ έχουμε δυο χρόνια μπροστά μας να τον επιτύχουμε!

Ευθύμιος Βαζαίος

Πρόεδρος Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας

http://www.pelop.gr/?page=article&docid=516720&srv=28