ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΩΣ ΠΡΑΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΗΧΩ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2021

Οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού, με στόχο να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος που πληθυσμού, εξασφαλίζοντας την ανοσία της κοινότητας που θα αποκαταστήσει την κανονικότητα στη ζωή και την οικονομία.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο σκεπτικισμός έναντι των εμβολίων. Στον υπερσυνδεδεμένο κόσμο μας ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του σε ένα πολύ μεγάλο κοινό, χάρις κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα. Μέσα στη σύγχυση που δημιουργεί η πολυφωνία, χάνεται η εμπεριστατωμένη άποψη και επικρατούν αυτοί που φωνάζουν δυνατότερα ή προβάλλουν τα πιο εξωφρενικά ψευδοεπιχειρήματα. Προβάλλονται θεωρίες συνωμοσίας, ενισχύεται η άρνηση, και δημιουργείται πόλωση που εμποδίζει την κοινωνία να λειτουργήσει.

Από την πλευρά της κλινικής ιατρικής, όπως τονίζει η καθηγήτρια Βιοηθικής Έφη Βαγενά, ο ασθενής έχει την ελευθερία να επιλέξει και ουδείς μπορεί να τον υποχρεώσει να ακολουθήσει μια θεραπεία που δεν επιθυμεί. Από την πλευρά όμως της δημόσιας υγείας τα πράγματα αλλάζουν. Εδώ στόχος δεν είναι η βελτίωση της υγείας ενός μεμονωμένου ατόμου, αλλά όλου του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός είναι θέμα δημόσιας υγείας.

Τα ατομικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά, όμως πρέπει και οι πολίτες να αναλογίζονται τις υποχρεώσεις τους προς το κοινωνικό σύνολο, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη. Για να καταλάβουμε την ηθική υποχρέωση απέναντι στον εμβολιασμό, πρέπει να μπούμε στη θέση του ευάλωτου συνανθρώπου μας που μπορεί να γίνει ο παραλήπτης της βλάβης του μη εμβολιασμού.

Η άρνηση του εμβολιασμού, χωρίς να υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος, από ιδεοληψία ή ελαφρά τη καρδία πίστη στους φωνασκούντες του διαδικτύου, παραβιάζει και την αρχή της ισότητας, αφού οι αρνητές του εμβολιασμού απολαμβάνουν την προστασία της κοινότητας που επιτεύχθηκε από τον εμβολιασμό των άλλων! Το θέμα του εμβολιασμού πρέπει να ιδωθεί με βάση το κοινό όφελος. Χρειάζεται συναίνεση προκειμένου να επιτύχουμε τάχιστα την κρίσιμη συλλογική ανοσία, απαραίτητη για την ανάσχεση της πανδημίας.

Μπορεί να εξαιρούνται της υποχρέωσης του εμβολιασμού όσοι για ιατρικούς λόγους δεν επιτρέπεται να το κάνουν. Οι υπόλοιποι πρέπει ιδανικά να δεχτούμε τη σύσταση για εμβολιασμό, εφόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες, με εμπιστοσύνη στην επιστημονική διαδικασία και τον τρόπο που οι πολιτείες διαχειρίζονται την έγκριση φαρμάκων και εμβολίων.

Ευθ. Βαζαίος