Ελευθερία χωρίς θυσίες δεν καταχτιέται!

ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΗΧΩ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα Καλάβρυτα έχουν πρωταγωνιστήσει στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας. Από τα Ορλωφικά, τον ξεσηκωμό του 1821, ακόμη και κατά την Εθνική Αντίσταση του Β’ παγκοσμίου πολέμου, στην περιοχή των Καλαβρύτων έχουν διαδραματιστεί σημαντικά γεγονότα ένοπλης αντιπαράθεσης με τους κατά καιρούς κατακτητές, είτε αυτοί ήσαν Οθωμανοί, είτε Ναζί.

Όταν οι υλικοί και ανθρώπινοι πόροι δεν είναι αρκετοί, ο ανταρτοπόλεμος ή ανορθόδοξος πόλεμος είναι η μορφή της ένοπλης αντιπαράθεσης που επιλέγεται από τους κατακτημένους. Οι εξεγερμένοι επιλέγουν δυσπρόσιτες περιοχές, όπου έχουν πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου, εδάφη δηλαδή με ευνοϊκές συνθήκες για απόκρυψη και άμυνα, συνήθως περιοχές ορεινές και δασώδεις.

Επιτυχημένες εξεγέρσεις έλαβαν χώρα μόνο σε περιοχές που ο πληθυσμός ήταν θετικός ως προς τον σκοπό της εξέγερσης. Οι νέοι μαχητές προέρχονται από τις λαϊκές μάζες και η τροφοδοσία των αγωνιστών εξασφαλίζεται με τη συνδρομή του τοπικού πληθυσμού. O Carl Schmitt (Γερμανός φιλόσοφος) συνόψισε τα κριτήρια που περιγράφουν τον αντάρτη – επαναστάτη ως εξής: ο αντάρτης διακρίνεται για «μη τακτικότητα, αυξημένη κινητικότητα στη δραστική μάχη, αυξημένη δέσμευση ως προς το σκοπό της εξέγερσης, και τελλουρικό (δηλαδή στενά συνυφασμένο με την γη) χαρακτήρα».

Η περιοχή των Καλαβρύτων συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω στοιχεία, τόσο γεωγραφικά, όσο και ανθρωπολογικά – πολιτισμικά. Ο Χελμός και ο Ερύμανθος είναι ψηλά και απόκρημνα, δασωμένα βουνά, ιδανικά για απόκρυψη και διαφυγή. Η περιοχή, τουλάχιστον μέχρι το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ήταν αποκομμένη, με στενές προσβάσεις που δυσχέραιναν την κίνηση τακτικών στρατευμάτων και τον εφοδιασμό τους.

Ο πληθυσμός, βασικά αγρότες και κτηνοτρόφοι, στενά δεμένος με τη γη, με κοινές πολιτισμικές αξίες (γλώσσα, θρησκεία, οικογένεια), υψηλό αίσθημα ανεξαρτησίας, φρόνημα ανυπότακτο και ατρόμητο. Τα μοναστήρια της περιοχής, σαν οργανωμένες δομές, προσέφεραν επίσης τεράστια υποστήριξη, όσον αφορά τον εφοδιασμό και την περίθαλψη των εξεγερμένων.

Αυτό το μίγμα ανθρωπογεωγραφίας αποτελεί τη μήτρα για την ανάπτυξη επαναστατικών δράσεων στην περιοχή μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα Καλάβρυτα πρωταγωνίστησαν σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες, υφιστάμενα ως εκ τούτου την οργή των εκάστοτε κατακτητών. Ελευθερία χωρίς θυσίες δεν καταχτιέται!