Εφαλτήριο Ανάπτυξης ο Χειμερινός Τουρισμός για τα Καλάβρυτα

Εφημερίδα ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΗΧΩ, Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2018

Η χειμερινή περίοδος 2017-2018, υπήρξε καθόλα επιτυχημένη, αφού ο αριθμός των επισκεπτών στην πόλη των Καλαβρύτων και την ευρύτερη περιοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φθάνοντας σε ύψη εφάμιλλα άλλων επιτυχημένων περιόδων, όπως αυτή του 2011-12.

Ο Τουρισμός, βασικός παράγοντας της οικονομίας του τόπου μας, έδωσε ανάσα ζωής όχι μόνο στα Καλάβρυτα, αλλά και σε κοντινές περιοχές που διαθέτουν καταλύματα ή ταβέρνες, όπως η Κλειτορία, η Δάφνη, η Βλασία, η Ζαχλωρού, το Σκεπαστό, οι Λουσοί κ.λπ. Ναυαρχίδα του χειμερινού τουρισμού στον τόπο μας είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο, που ασφαλώς δίνει τον τόνο στην όλη τουριστική κίνηση. Το Χιονοδρομικό μας εφέτος λειτούργησε άριστα, χάρη στην εμπειρία, τις ικανότητες και το φιλότιμο της Διεύθυνσης και του Προσωπικού του. Ο παράγοντας του καιρού συνετέλεσε φέτος θετικά, με χιόνι, αέρα και θερμοκρασίες στα μέτρα μας! Η τύχη βοηθά τους τολμηρούς, ή, γιατί όχι, τους ικανούς!

Κύριο ρόλο στην επιτυχία της σεζόν έπαιξε και η λειτουργία, για πρώτη φορά φέτος, του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γιώργο Λαζουρά, «έπαιξαν καταλυτικό ρόλο η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πατρών, η πολύ καλή οργάνωση του χιονοδρομικού κέντρου, αλλά και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε ως Δήμος». Επίσης, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «η ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του μεγαλύτερου ποσοστού των επισκεπτών», προσθέτοντας ότι αρκετοί είναι οι εκδρομείς που έρχονται στα Καλάβρυτα για μία ημέρα, χρησιμοποιώντας κυρίως τον οδοντωτό σιδηρόδρομο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Τελώνη, πρόεδρο των τουριστικών γραφείων Δυτικής Ελλάδας, καθώς και των ναυτικών πρακτόρων, τα Καλάβρυτα ήταν ο «πρωταγωνιστής» της εορταστικής περιόδου. Αυτό, όπως τονίζει ο κ. Τελώνης, οφείλεται στην ολοκλήρωση των οδικών δικτύων, που επιτρέπουν την πρόσβαση από την Αθήνα σε λιγότερο από δύο ώρες. Υψηλές πληρότητες και επισκεψιμότητα, πάντα σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, γνώρισαν όλες οι περιοχές γύρω από την Πάτρα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο χειμερινός εγχώριος τουρισμός επέστρεψε για τα καλά και στέλνει μήνυμα και στους ξένους επενδυτές, για μια Ελλάδα που είναι ελκυστική και πέραν της θερινής περιόδου.

Πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών έγιναν το τετραήμερο των Χριστουγέννων όλοι οι χειμερινοί προορισμοί στην Πελοπόννησο και ειδικότερα οι ορεινές περιοχές σε Αχαΐα, Κορινθία και Αρκαδία, όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα, με πρωτιά για τα Καλάβρυτα που δέχθηκαν πάνω από 20.000 επισκέπτες. Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Ντίνα Νικολάκου είπε ότι ο απολογισμός ήταν εξαιρετικά θετικός. Είναι επίσης σημαντικό ότι η αυξημένη πληρότητα των εορτών αναμένεται να έχει συνέχεια κατά το διήμερο της 25ης Μαρτίου. Μεγάλα τουριστικά γραφεία από Αθήνα, Πάτρα και άλλες πόλεις της Ελλάδας διοργανώνουν και φέτος εκδρομές κατά την 25η Μαρτίου, ημέρα Κυριακή, προς την ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου κατά την ημέρα της Εθνικής Εορτής τελείται εδώ και αρκετά χρόνια η Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών του ’21, η οποία και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, αποτελώντας πόλο έλξης για όλη σχεδόν τη χώρα.

Υπήρξαν και σημεία στα οποία ξεσκεπάστηκαν κάποιες δυσλειτουργίες, τα οποία όμως ευτυχώς μπορούν να διορθωθούν. Η εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών πρέπει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους. Χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία από τους καταστηματάρχες βασισμένη και στις προβλέψεις αφίξεων.

Οι υποδομές δεν άντεξαν! Υπήρξε πολύωρη διακοπή ρεύματος πριν τα Χριστούγεννα στα Καλάβρυτα και την γύρω περιοχή. Για την αποκατάσταση της βλάβης, που είχε εντοπιστεί στην περιοχή Νιάματα, σε πολύ δύσβατο σημείο και με πολύ χιόνι, κινητοποιήθηκαν έγκαιρα οι αρμόδιοι και επιστρατεύτηκε ερπυστριοφόρο της 6ης ΕΜΑΚ που μετέφερε τους τεχνικούς της ΔΕΗ στο σημείο.

Το Φεβρουάριο γεννήθηκε θέμα κυκλοφορίας εξ αιτίας βράχου που έπεσε στο 12ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καλαβρύτων – Πούντας. Ο τεράστιος βράχος ευτυχώς δεν έπεσε στο οδόστρωμα αλλά στο προστατευτικό στηθαίο, προκαλώντας του μεγάλες ζημιές. Η κινητοποίηση των αρμοδίων ήταν άμεση, αλλά για ημέρες η κυκλοφορία των οχημάτων διεξήγετο στο ένα μόνο ρεύμα κυκλοφορίας.

Είναι ενθαρρυντικό ότι σημαντικά έργα συντήρησης και βελτίωσης που συνδέονται με τους αναπτυξιακούς πόλους της Δυτικής Ελλάδας και καθιστούν προσβάσιμα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, εγκρίθηκαν πρόσφατα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Ελλάδας. Ειδικότερα, εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνεπώς και η εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους, σε έργα βελτίωσης προσβασιμότητας στους δρόμους που οδηγούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και στα Καλάβρυτα από την Πούντα.

Στα καλά νέα πρέπει να εντάξουμε και την κινητοποίηση του Δήμου για την εξασφάλιση χρηματοδότησης των όλως αναγκαίων έργων βελτίωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των πεπαλαιωμένων πλέον εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου των Καλαβρύτων, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχουν συνταχθεί οι προμελέτες σύμφωνα με το master plan που είχε εκπονηθεί και παρουσιαστεί στα Καλάβρυτα πριν από 4 χρόνια.