Το Master Plan του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων – ski.gr 15/10/2013

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων παρουσίασε ένα άρτιο Master Plan και απέδειξε ότι έχει ώριμες μελέτες για την Α’ φάση υλοποίησής του. Είναι κρίσιμη σήμερα η ένταξη του σχεδίου αυτού σε κάποιο από τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα. Η ανταγωνιστικότητα του Χιονοδρομικού και συνεπώς η βιωσιμότητα της ορεινής περιοχής των Καλαβρύτων εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κινηθούμε, ώστε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση των έργων που θα δώσουν νέα και μακρόχρονη πνοή στον τόπο.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
1. Το Master Plan για την ανάπτυξη του ΧΚΚ χαράζει το δρόμο για τη μετεξέλιξη του Κέντρου σε ένα υπερσύγχρονο χώρο αναψυχής και άθλησης για όλες τις εποχές του χρόνου. Εκπονήθηκε από την ECOSIGN, την μεγαλύτερη διεθνή εταιρεία σχεδίασης χιονοδρομικών κέντρων και προβλέπει το διπλασιασμό του, με επέκταση προς το Αυγό και τον Ξερόκαμπο.
2. Προβλέπει επίσης την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου σημερινού εξοπλισμού και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων όπως:
– Ορεινή ποδηλασία
– Προπονητήρια ποδοσφαίρου
– Κατασκηνώσεις
– Αμφιθέατρο, που αναπτύσσονται γύρω από τη λίμνη της τεχνητής χιόνωσης.

Στην κορυφή του βουνού σε 8 λεπτά! Το Master Plan είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που μπορεί να υλοποιηθεί σε φάσεις μέσα σε ένα ορίζοντα δεκαετίας. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει έργα που υλοποιούνται μέσα στο σημερινό «οικόπεδο» του Κέντρου. Περιλαμβάνει την αντικατάσταση των κυριότερων αναβατήρων του Κέντρου με βασικό άξονα την ταχεία και ασφαλή ανάβαση στη Στύγα, ένα όνειρο των χιονοδρόμων εδώ και χρονιά. Ο προβλεπόμενος αποσυμπλεκόμενος αναβατήρας θα μεταφέρει στην κορυφή τους χιονοδρόμους σε χρόνο 8 λεπτών έναντι των 30 λεπτών που απαιτούνται σήμερα. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την παραχώρηση της προβλεπόμενης από το Master Plan έκτασης στον Ξερόκαμπο και στο Αυγό.

Ζητούμενο η χρηματοδότηση
Οι μελέτες για την υλοποίηση της Α’ φάσης του έργου βρίσκονται σε πλήρη ωριμότητα. Σε μια εποχή που η Κυβέρνηση ζητά ώριμα έργα για ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα, ώστε να ενισχυθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι έτοιμο με ώριμες μελέτες προς άμεση εφαρμογή. Συνεπώς το ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση του έργου. Στον αγώνα δρόμου για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται σήμερα πίσω από τον ανταγωνισμό. Η ανάγκη για ταχεία προώθηση του αναπτυξιακού προγράμματος των Καλαβρύτων είναι επιτακτική για τη βιωσιμότητα της περιοχής κατά τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: http://ski.gr/news/article9392. Δείτε ακόμα σχετικό άρθρο στο http://www.skimag.gr/tabid/67/ArticleId/226/.aspx