Τηλεργασία και Ψηφιακοί Νομάδες

ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΗΧΩ – ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Η ανάγκη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενισχυμένη από τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας, γιγάντωσε το κύμα των «ψηφιακών νομάδων», εκείνων δηλαδή των εργαζομένων – υπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων – που επιλέγουν να εργάζονται εξ αποστάσεως, από όπου και αν βρίσκονται, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους σε ένα γραφείο.

Πολλοί εργοδότες ενθαρρύνουν την τηλεργασία, αφού έχει διαπιστωθεί ότι ευχαριστημένοι εργαζόμενοι έχουν και μεγαλύτερη απόδοση. Για να γίνει ένας τόπος ελκυστικός σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων, εκτός από την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή (γρήγορο internet), πρέπει επίσης να παρέχει δυνατότητες για  ασφαλή και ευχάριστη διαβίωση, να  προσφέρει ποικίλες και ενδιαφέρουσες εμπειρίες, εξασφαλίζοντας ευχάριστο και με νόημα ελεύθερο χρόνο.

Τα Καλάβρυτα θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν προορισμός εγκατάστασης ψηφιακών νομάδων, δεδομένου ότι διαθέτουν αρκετές αντικειμενικές προϋποθέσεις, ώστε  ο επισκέπτης να βιώσει ενδιαφέρουσες εμπειρίες, χειμώνα και καλοκαίρι. Εκείνο που χρειάζεται είναι η περεταίρω συνεργασία μεταξύ φορέων, επιχειρήσεων και ατόμων για να δημιουργηθεί ένα άτυπο δίκτυο ενδιαφερομένων που θα αναδείξει τον τόπο μας ως τέτοιου είδους προορισμό.

Ένα πρώτο βήμα μπορεί να γίνει στοχεύοντας τους Καλαβρυτινούς της διασποράς, τους συμπατριώτες μας δηλαδή που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, έχοντας δημιουργήσει εκεί τις οικογένειές τους. Η μόνιμη μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα δεν διαφαίνεται πιθανή, αφού μεταφράζεται σε χαμηλότερα εισοδήματα, εργασιακή επισφάλεια και περιορισμό των κοινωνικών παροχών. Επιπλέον η ύπαρξη ενός συντρόφου που δεν ομιλεί Ελληνικά καθιστά την μετεγκατάσταση εξαιρετικά δύσκολη. Η νοσταλγία για τον τόπο τους οδηγεί συχνά πυκνά και για λίγες ημέρες το χρόνο στη γενέθλια γη. Θα μπορούσαν όμως τουλάχιστον να επιμηκύνουν την παραμονή τους στα Καλάβρυτα για εβδομάδες ή μήνες, με την προϋπόθεση ότι θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση επιχειρηματικών και κοινωνικών υποδομών που είναι απαραίτητες για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες.

Το όφελος για την Καλαβρυτινή κοινωνία θα είναι πολλαπλάσιο.

Ευθ. Βαζαίος