ΟΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΗΧΩ Φ44 – ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Τα καλοκαίρια, γύρω στο δεκαπενταύγουστο, τα Καλάβρυτα, όπως και όλα τα γύρω χωριά, γεμίζουν από πατριώτες που ζουν και εργάζονται μακριά από τη γενέθλια γη, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για ένα δυναμικό κομμάτι της Καλαβρυτινής κοινωνίας που ουδέποτε αποκόπηκε, αντίθετα συμμετέχει δυναμικά στις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και γενικά στα τεκταινόμενα στον τόπο μας.

Οι Καλαβρυτινοί ομογενείς ιδιαίτερα επιδεικνύουν μια ξεχωριστή αγάπη για τον τόπο συμβάλλοντας με κάθε μέσο σε ότι αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη, την εκπαίδευση των νέων και την πολιτιστική ανάπτυξη γενικότερα.

Τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης συντηρούν και ενδυναμώνουν το δεσμό μεταξύ των απανταχού Καλαβρυτινών. Μου κάνει εντύπωση που σε μια διαδικτυακή συζήτηση, πχ για τα υπερ και κατά της αιολικής ενέργειας, συμμετέχουν συμπατριώτες που ζουν στη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Κλείτορα και τη Ραφήνα.

Καταλυτικό ρόλο παίζουν η απόσταση και ο χρόνος που ενισχύουν τη νοσταλγία για τον τόπο και τους ανθρώπους. Οι ξενιτεμένοι πατριώτες νοσταλγούν και νοιάζονται την πατρίδα, δείχνοντάς το με κάθε τρόπο. Είναι δικοί μας άνθρωποι, είναι αυτοί που παίζαμε μαζί μικρά παιδιά, είναι οι γενναιότεροι που πέταξαν μακριά, είναι μακριά και δίπλα μας όταν τους χρειαζόμαστε.

Ευθύμιος Βαζαίος