Μένουμε Ελλάδα, επισκεπτόμαστε τα Καλάβρυτα! Συνέντευξη στο περιοδικό Ski + Snowboard 10/2/2012.

Ο Διευθυντής του Χ.Κ. Καλαβρύτων κ. Ευθύμιος Βαζαίος μιλάει για την σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κέντρου φέτος, με κύριο μέλημα την άνεση και την ασφάλεια του επισκέπτη.

Who is Who

Ο κ. Ευθύμιος Βαζαίος κατάγεται από τα Καλάβρυτα και έχει σπουδάσει Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Έχει διατελέσει βοηθός καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για πολλά χρόνια και εργασίες του, κυρίως επάνω στις εφαρμογές των ήπιων μορφών ενέργειας, έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Εργάστηκε στον κλάδο των πετρελαιοειδών και πήρε διευθυντικές θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων Α.Ε. Ο.Τ.Α.»

Από την περσινή χιονοδρομική περίοδο, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων λειτουργεί υπό νέα διοίκηση, με νέα νοοτροπία και ιδέες, η οποία έχει σαν στόχο να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις του, οι οποίες δέχθηκαν περίπου 200 χιλιάδες επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περσινής χειμερινής περιόδου. Όραμα της νέας διοίκησης του Χ.Κ., είναι να καθιερωθεί αυτό ως ο προτιμώμενος και δημοφιλής προορισμός για δραστηριότητες βουνού στην Ελλάδα, εφάμιλλο παρόμοιων κέντρων του εξωτερικού.

Το «Ski & Snowboard» μίλησε με τον διευθυντή του Χ.Κ. Καλαβρύτων κ. Ευθύμιο Βαζαίο, ο οποίος μας ενημέρωσε για τους στόχους της διοίκησης του Χ.Κ. που υλοποιούνται, τις προοπτικές για την ανάδειξη του χειμερινού τουρισμού στην περιοχή, αλλά ακόμα για τις σκέψεις του και τους προβληματισμούς του για γενικότερα θέματα που απασχολούν την ελληνική χιονοδρομία και τα χιονοδρομικά κέντρα.

  • Κύριε δ/ντά, την περασμένη χρονιά, το Χ.Κ. Καλαβρύτων ήταν η ευχάριστη έκπληξη, αφού ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής μεταξύ των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων. Ποιο είναι το μυστικό αυτής της εξαιρετικής πορείας;

Πράγματι, η σαιζόν 2010-11 ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Παρόλο που η χιονοδρομική περίοδος άρχισε αργά, ο αριθμός των χιονοδρόμων και επισκεπτών μας ήταν εντυπωσιακός, ξεπερνώντας κατά πολύ το μέσο όρο προσέλευσης των 5-6 τελευταίων ετών. Καταφέραμε επίσης να ισοσκελίσουμε τα οικονομικά της επιχείρησης, να ρυθμίσουμε μακροχρόνιες οφειλές και να θέσουμε βάσεις για την ανάπτυξη του Κέντρου, προωθώντας την εκπόνηση του Master Plan του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.

Δεν υπάρχει κανένα μυστικό πίσω από όλα αυτά, πέρα από την επιτυχή συνεργασία με τους φορείς της πόλης των Καλαβρύτων, σφικτή διαχείριση με προτεραιότητα σε δαπάνες που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πελατών μας και εκμετάλλευση των δυνατών σημείων της περιοχής, όπως το ανθρώπινο δυναμικό που μας τροφοδοτεί με άξια και έμπειρα στελέχη. Τέλος, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η υιοθέτηση μιας εξωστρεφούς και δυναμικής προσέγγισης του κοινού με σύγχρονες μεθόδους marketing, αλλά και η εκπαίδευση που δώσαμε στο προσωπικό μας σε θέματα εξυπηρέτησης πελατών.

  • Μπορείτε να μας αναφέρετε τι ετοιμάζετε για φέτος, ώστε να συνεχιστεί η περσινή πετυχημένη πορεία σας;

Συνεχίζουμε με γνώμονα την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους χιονοδρόμους και άλλους επισκέπτες μας. Η καθιέρωση ενός φθηνού και αξιόπιστου snow bus από μεγάλα αστικά κέντρα προς το Χιονοδρομικό, ήταν μεταξύ των προτεραιοτήτων μας. Πετύχαμε μια εξαίρετη συνεργασία με το πρακτορείο τουρισμού «Αμφιτρύων» για την εξυπηρέτηση όσων έρχονται από Αθήνα, με χαμηλές τιμές και άλλα προνόμια και εξασφαλισμένα δρομολόγια τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα.

Έχουμε εξασφαλίσει ειδικά προνόμια σε όσους έχουν προμηθευτεί την ετήσια κάρτα του Χ.Κ., όπως ακόμη καλύτερες τιμές στο snow bus, πακέτο διανυκτέρευσης και φαγητού κατά τις καθημερινές, ειδικές εκπτώσεις σε καταστήματα, κλπ. Σημειωτέον ότι ο αριθμός των φίλων που μας τίμησε φέτος αγοράζοντας την ετήσια κάρτα μας, είναι μεγαλύτερος από πέρσι, παρά την κρίση!

Συνεχίζουμε φέτος την εκπαίδευση του προσωπικού μας σε θέματα ασφάλειας και εξυπηρέτησης πελατών, ενώ όσον αφορά τις υποδομές, έχουμε κάνει μικρές αλλά κρίσιμες επεμβάσεις στον μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό του Κέντρου, στοχεύοντας σε καλύτερη και πιο αξιόπιστη λειτουργία. Εκείνο όμως που θα κάνει τη διαφορά είναι το Tubes Park, το οποίο θα δημιουργήσει ένα ακόμη πόλο διασκέδασης στο κάτω επίπεδο του Κέντρου.

  • Θα θέλαμε επίσης την γνώμη σας για τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το πρόβλημα των Ελληνικών Χιονοδρομικών Κέντρων εστιάζεται στη μικρή χιονοδρομική περίοδο, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και στο μοντέλο ανάπτυξής τους που στηρίχτηκε σε παντός είδους επιδοτήσεις. Το μοντέλο διοίκησής τους έχει επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, όλα τα τρωτά του δημόσιου τομέα. Εκείνο που χρειάζονται τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας είναι την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, καθώς και στιβαρή και απαλλαγμένη από κάθε είδους εξαρτήσεις, διοίκηση.

  • Πιστεύετε ότι με την κατάλληλη συνδρομή και βούληση της Πολιτείας, θα μπορούσε μέσω των χιονοδρομικών κέντρων να αναπτυχθεί ο χειμερινός τουρισμός στην χώρα μας;

Ο ρόλος της Πολιτείας είναι κανονιστικός και ενισχυτικός. Τελευταία, είδαμε πολύ θετικά σημάδια, όπως την ένταξη των Χιονοδρομικών στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα με πολύ χαμηλά πρόστιμα και την απλοποίηση της διαδικασίας για την λήψη του σήματος λειτουργίας τους. Επίσης, είδαμε τις Περιφέρειες να υποστηρίζουν, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, τις πρωτοβουλίες ορισμένων χιονοδρομικών κέντρων. Η πίστη μου είναι ότι το μέλλον των Χιονοδρομικών είναι στα χέρια των τοπικών κοινωνιών, παρά της πολιτείας. Αυτές, θα πρέπει να αναγνωρίσουν το ρόλο των χιονοδρομικών στην προσέλκυση επισκεπτών, στην άνοδο του real estate, στην προώθηση των τοπικών προϊόντων και στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής. Τα χιονοδρομικά που έχουν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, έχουν καλύτερη πρόσβαση και ισχυρότερα επιχειρήματα στον αγώνα για τη διανομή της μικρής, ούτως ή άλλως, πίττας κονδυλίων για το χειμερινό τουρισμό.

  • Για τη σαιζόν 2012, τι άλλο θα θέλατε να πείτε στους Έλληνες χιονοδρόμους;

Η ασφάλεια πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων μας, χιονοδρόμων και χιονοδρομικών κέντρων. Κατά τα αλλά: Μένουμε Ελλάδα, επισκεπτόμαστε τα Καλάβρυτα!

Πηγή http://www.skimag.gr/

Δείτε το άρθρο εδώ