Ευθύμιος Βαζαίος – Χιονοδρομικό Αγάπη μου!

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ Νοέμβριος 2020

  • Την ημέρα παράδοσης των μηχανημάτων στο Χιονοδρομικό, σας είδαμε να καμαρώνετε δίπλα στο Δήμαρχο! Πώς και επανήρθατε στα πράγματα;

Ποτέ δεν έφυγα από το χώρο των χιονοδρομικών. Από την τετραετία 2010-14 που  ήμουν ο διευθύνων σύμβουλος στο Χιονοδρομικό μας, έχω αναπτύξει μια βαθιά και έντονη σχέση με το βουνό! Μπορεί να αποχώρησα στο τέλος της τετραετούς θητείας μου, όμως τα χρόνια που μεσολάβησαν συνέχισα να δραστηριοποιούμαι έντονα στο χώρο, με άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, λαμβάνοντας μέρος σε συνέδρια και δημόσιες συζητήσεις και σαν σύμβουλος μεγάλων  εταιρειών του κλάδου. Με την αλλαγή της δημοτικής αρχής, ο νέος Δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος μου πρότεινε να γίνω μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Χιονοδρομικού, πράγμα που δέχτηκα με χαρά, γιατί πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω.

  • Είδαμε το σχόλιό σας στο fb σχετικά με την απόφαση χρηματοδότησης του χιονοδρομικού για τα νέα έργα. Υπαινιχτήκατε ότι είχε προηγηθεί πολλή δουλειά, πριν φτάσουμε στο σημείο να πέσουν υπογραφές. Τι εννοούσατε;

Η ημερομηνία υπογραφής της απόφασης χρηματοδότησης είναι κομβικής σημασίας, αλλά ο χρόνος δε σταματά σε μια ημερομηνία. Υπάρχει το πριν και  το μετά. Για να φτάσουμε στη χρηματοδότηση είχαν προηγηθεί πολλά και δύσκολα στάδια, χωρίς τα οποία δε θα είχαμε πάει πουθενά. Όταν ανέλαβα τη διοίκηση του χιονοδρομικού, ο Παρνασσός προχωρούσε ήδη στη δεύτερη αναβάθμιση από την ίδρυσή του, ενώ εμείς αγκομαχούσαμε με τα μεταχειρισμένα μηχανήματα του ‘80 που είχε με αγώνες εξασφαλίσει ο αείμνηστος Πάνος Πόλκας. Έπρεπε επομένως να δράσουμε. Πρώτη κίνηση ήταν να καταστρώσουμε το master plan που έγινε, κατόπιν διαγωνισμού, από μία κορυφαία στο αντικείμενο διεθνή εταιρεία. Στη συνέχεια εκπονήθηκαν προκαταρκτικές μελέτες για την πρώτη φάση του έργου. Θυμάμαι ότι το master plan και οι προμελέτες παρουσιάστηκαν στους χιονοδρόμους και στο κοινό των Καλαβρύτων σε ανοιχτή συγκέντρωση στο αρχοντικό της Παλαιολογίνας τον Οκτώβριο του 2013. Παρουσιάστηκαν μαζί και εναλλακτικά σχέδια χρηματοδότησης. Είπαμε τότε πει στους παριστάμενους πολιτικούς ότι εμείς κάναμε τη δουλειά μας και ότι ήταν η δική τους πλέον σειρά να επισπεύσουν τη χρηματοδότηση. Στη συνέχεια καταφέραμε τα πάρουμε έγκριση περιβαλλοντικών όρων και να νομιμοποιήσαμε τα κτίρια. Εμείς πρώτοι από όλα τα χιονοδρομικά, πήραμε την άδεια λειτουργίας. Αυτά ήταν σπουδαία και απαραίτητα βήματα, πριν φτάσουμε στο σημείο να διεκδικούμε χρηματοδότηση. Εκείνοι επομένως που επεδίωξαν τη χρηματοδότηση είχαν πολύτιμο υλικό τα χέρια τους, καθώς έργο είχε καταστεί ήδη εξαιρετικά ώριμο.

  • Έγινε μεγάλη συζήτηση για την εμπλοκή του έργου στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ποιος φταίει κατά τη γνώμη σας;

Κύριος του έργου είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το οποίο όμως δεν έχει την διαχειριστική επάρκεια να διεκπεραιώσει ένα τέτοιου μεγέθους έργο. Η Περιφέρεια αντίθετα έχει ειδικευμένο προσωπικό και τεχνογνωσία. Ανέλαβε λοιπόν τη διαχείριση του έργου βάσει ενός πληρεξουσίου που υπέγραψαν οι τότε Δήμαρχος και Περιφερειάρχης. Ήταν μια μεθόδευση στα όρια του νόμιμου, και είμαι σίγουρος ότι Δήμος και Περιφέρεια ήταν εξ αρχής γνώστες των κινδύνων που αναλάμβαναν. Ειλικρινά δε γνωρίζω αν υπήρχε εναλλακτική μεθόδευση με λιγότερο ή καθόλου ρίσκο. Η εμπλοκή που ακολούθησε είχε σαν αποτέλεσμα την επί εξάμηνο περίπου καθυστέρηση του έργου, η οποία όμως συνέπεσε με το πρώτο ολικό απαγορευτικό, που ούτως ή άλλως επιβράδυνε τις δραστηριότητες σε όλη τη χώρα. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν επισφαλής, αλλά εκ του αποτελέσματος οι εμπνευστές του δικαιώνονται. Υποθέσεις, όπως τι θα γινόταν αν ο τάδε είχε κληθεί στο ΔΣ της επιχείρησης, ή ο δείνα είχε προσκομίσει στοιχεία νωρίτερα, δεν έχουν αξία. Η διαδικασία στο Ελεγκτικό Συνέδριο, παρότι πολύπλοκη, πήγε μέχρι το τέλος και με σχετικά γοργούς ρυθμούς. Θετικό της όλης ιστορίας ήταν η δημιουργία ενός ισχυρού άξονα μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, σε όλα τα επίπεδα, από Περιφερειάρχη Φαρμάκη και Δήμαρχο Παπαδόπουλο, μέχρι τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτός ο άξονας συνεργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ολοκλήρωση του έργου.

  • Και, ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο πατέρας της νίκης;

Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες! Αφού αποφύγαμε τη σταύρωση, ας δοξάσουμε όλους όσους έβαλαν ένα λιθαράκι, μικρό ή μεγάλο, για να φτάσουμε στην ανάσταση! Δεν υπάρχει περίπτωση να παραδεχτώ ότι η απόφαση  των δικαστών μπορεί να καθοδηγήθηκε από τους πολιτικούς, γιατί η δικαιοσύνη είναι και πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Όμως, η ισχυρή δέσμευση των σημερινών ηγεσιών Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου Εσωτερικών στην επιτυχία του έργου, καθώς και η θετική στάση της κοινωνίας όπως εκφράστηκε από τους τοπικούς βουλευτές, έστειλαν ένα πολύ δυνατό μήνυμα σε αυτούς που πήραν την απόφαση.

  • Ποια βήματα απομένουν για να δούμε εργολάβο στο Χελμό; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα;

Οι καινούργιοι αναβατήρες προβλέπεται να δημοπρατηθούν νωρίς το 2021. Αν έχουμε ανάδοχο μέχρι το τέλος 2021, μπορεί τα έργα να αρχίσουν την άνοιξη του 2022 και να παραδοθούν πριν τη χιονοδρομική περίοδο 2022-2023. Αυτό είναι το πλάνο μας. Ενδέχεται η διαδικασία να πάει ένα χρόνο πίσω, στην περίπτωση που υπάρξουν ενστάσεις και δικαστικές εμπλοκές. Θα μου πείτε, ποιος είναι ο λόγος που η δημοπράτηση δε γίνεται άμεσα; Η απάντηση είναι ότι χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία ενός τόσο μεγάλου έργου, ώστε να χρήματα του Ελληνικού Λαού να πιάσουν τόπο φέρνοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα για το Χιονοδρομικό, προσελκύοντας στο διαγωνισμό τους μεγάλους παίχτες της αγοράς, αλλά με προϋποθέσεις απόλυτης διαφάνειας. Αυτή τη στιγμή συντάσσεται μελέτη με τις προδιαγραφές και τους ειδικούς όρους που θα εξασφαλίσουν όλα τα παραπάνω. Αυτό είναι υποχρέωση του Χιονοδρομικού και γίνεται από μια ομάδα έμπειρων μηχανικών και οικονομολόγων. Το ΔΣ της επιχείρησης μου έχει αναθέσει το συντονισμό αυτής της ομάδας.

  • Γιατί χρειάζεται να ξαναγίνει η μελέτη του έργου; Δεν υπάρχει καθόλου μελέτη, ή γίνονται αλλαγές στη μελέτη που υπάρχει;

Όπως είπα προηγουμένως, είχαν γίνει κάποιες προμελέτες το 2013 που πρέπει τώρα να επικαιροποιηθούν, αφού η τεχνολογία έχει προχωρήσει και η εμπειρία που μεσολάβησε έχει κάνει τη βιομηχανία του κλάδου σοφότερη. Παραδείγματος χάριν, ενώ το 2013 οι αναβατήρες μικτού τύπου ήταν στη μόδα, όμως σήμερα ελάχιστοι κατασκευάζονται, αφού η εμπειρία αποκάλυψε μειονεκτήματα που η βιομηχανία δεν είχε ακόμη τότε κατανοήσει. Πέραν τούτου, με τον καινούργιο σχεδιασμό αποφεύγονται επιλογές που δημιουργούν προβλήματα πιστοποίησης, προκρίνονται λύσεις απλούστερες και πιο λειτουργικές και ενισχύεται η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση του κοινού. Από το 2013 που έγιναν οι προμελέτες μέχρι και σήμερα τέτοιου είδους συγκροτημένη μελέτη, απαραίτητη για τη δημοπράτηση του έργου, δεν έχει γίνει. Τώρα γίνεται.

  • Είναι δυνατόν να εγκρίνεται χρηματοδότηση χωρίς πλήρη μελέτη;

Η έγκριση της χρηματοδότησης βασίστηκε στην τεχνικοοικονομική μελέτη, η οποία όμως έδινε μια γενική περιγραφή του έργου. Για τη δημοπράτηση χρειάζονται λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές, σχέδια, γενική και ειδική συγγραφή υποχρεώσεων του αναδόχου, κλπ. που πρέπει να ετοιμάσουμε εμείς το συντομότερο.

  • Πες τε μας δυο λόγια για τις αλλαγές που θα δούμε στο βουνό τα προσεχή χρόνια.

Οι τρεις βασικοί αναβατήρες του Χιονοδρομικού, δηλαδή Αχιλλέας, Στύγα και Άρτεμις, ανανεώνονται με καινούργιους. Η μεταφορική ικανότητά τους αυξάνεται σημαντικά, ενώ δημιουργούνται παράλληλα καινούργιες πίστες, που να διοχετεύεται η αυξημένη κίνηση. Η ταχύτητα των αναβατήρων σχεδόν διπλασιάζεται που σημαίνει ότι ο χρόνος πρόσβασης στις πίστες υποδιπλασιάζεται. Η συμπεριφορά τους στους ανέμους θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ημερών αναστολής λειτουργίας. Η επιβίβαση και αποβίβαση από τους αναβατήρες θα γίνεται με μικρότερη ταχύτητα για την άνεση και την ασφάλεια των επιβατών. Θα υπάρχει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των χιονοστιβάδων και των κεραυνών. Η έκδοση και ο έλεγχος των εισιτηρίων θα γίνεται ηλεκτρονικά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να υπάρχει περισσότερος έλεγχος. Ο κόσμος στη Βαθιά Λάκκα θα εξυπηρετείται από χώρους αναψυχής που θα δημιουργηθούν στον πρώτο όροφο πάνω από τη σημερινή καντίνα. Στο επίπεδο βάσης στον Ξερόκαμπο θα δημιουργηθούν χώροι υποδοχής με συγκεντρωμένες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης, που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορα μικρά κτίρια. Η υποδομή συμπληρώνεται με εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων. Το καινούργιο Χιονοδρομικό θα είναι φιλικό στους πελάτες και στο περιβάλλον, προσαρμοστικό στις διαθέσεις του καιρού και πρόσφορο για εξάσκηση ευέλικτων μεθόδων marketing.   

  • Ωραία όλα αυτά! Αμήν και πότε!

Δεν είναι όνειρα θερινής νυκτός, αλλά σχέδια καλά προετοιμασμένα που, όταν με το καλό υλοποιηθούν, τα Καλάβρυτα θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό χιονοδρομικό κέντρο ικανό να ικανοποιήσει τη ζήτηση για τις δεκαετίες που έρχονται.